Gereedschapskist

“Ik snap niet dat jij dat niet kunt. Als je je er toe zet zou je dat gemakkelijk lukken!” Bedoeld als aansporing of compliment, maar het komt vaak binnen als een sloophamer. Je zou het moeten kunnen, maar je kunt het niet. En die persoon bevestigt dat even tussen neus en lippen. Waarom doen mensen dat toch?

Niet iedereen heeft dezelfde gereedschapskist. De één heeft een hamer, de ander een zaag. En dan heb je ook die geluksvogels met een glimmende 250-delige dopsleutelset, terwijl een ander het moet doen met een roestige steeksleutel. Het bovenstaande is beslist geen pleidooi aan het adres van de slecht uitgeruste klusser, het is een metafoor voor de mentale en fysieke uitrusting die iedereen bij zich heeft en waar men het leven mee door moet komen. Het gereedschap kun je gaandeweg aanvullen of vernieuwen met een opleiding of training, maar de gereedschapskist zelf is bij geboorte vastgelegd, daar moet je het mee doen.

Is het dan beter om zo’n luxe, verrijdbare kist te hebben? Met van die sjieke lades waarin je je buitensporige verzameling instrumenten overzichtelijk kunt ordenen? Sommigen zweren erbij. Die personen draaien ook nergens hun hand voor om. Ze kunnen de tuin prachtig snoeien, een luier verschonen en bestellen hun diner feilloos in de Franse taal. Je kent ze wel: hun gerei bestaat uit een volledig assortiment fysieke en mentale capaciteiten waar iedereen jaloers op is. Ze weten meteen alles van die mysterieuze smartphone en dat ondoorzichtige internet. De alleskunner met het eindeloze uithoudingsvermogen en het fraaie gebit.

Toch moeten de meeste mensen het leven doorkomen met dat veel kleinere gereedschapskistje waar eigenlijk alleen het noodzakelijke in zit. Een hamer en een zaag en die vertrouwde roestige schroevendraaier waarmee je ook meteen een bierflesje open kunt trekken. Zij kunnen geen spreadsheet opzetten of de bougie in de grasmaaier vervangen, maar zijn gelukkig met wat ze hebben. De vriendschappen in hun leven, de liefde van hun partner en een wandeling in het bos. Er is eigenlijk maar weinig wat deze mensen van hun à propos kan brengen en daar hoort die ene zin bij.

Denk hier de volgende keer aan als jij, met je glimmende gereedschapskist, iemand wil motiveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: