Fiido M1 Pro fatbike

Het lijkt een splinternieuw fenomeen, zo’n fatbike, maar in Amerika bestaat het al een tijdje. Ik associeer het eigenlijk met een fiets voor mensen die niet aan de saaie norm van alledag willen voldoen, die een beetje tegen de maatschappij willen schoppen met die vier inch dikke banden. Mijn exemplaar doet dat letterlijk, want het apparaat loopt tegen de 40km/uur en dat zonder te trappen. Het is namelijk een elektrisch aangedreven exemplaar met gashendel en hier in het brave Nederland is dat niet meteen wettelijk geaccepteerd.

Maar waar komt de fatbike vandaan? Volgens diverse bronnen komt het uit de besneeuwde delen van Amerika waar in de tachtiger jaren een handige knutselaar fietsvelgen aan elkaar laste om zo een bredere band te creëren. Hiermee kon gemakkelijker in de sneeuw worden gereden. Later kwam een andere snuggere fietsliefhebber tot de conclusie dat je dan wel niet meer zo gemakkelijk wegzakte in het zand of sneeuw, maar dat je je het schompes moest trappen om vooruit te komen in die losse rotzooi. Dus men smeet er een dikke elektrische motor met dito accu op en de huidige e-bike/fatbike was geboren. Ideaal voor de hippie die van de natuur houdt en toch te lui is om zelf te trappen, zoals ik.

Ik heb gekozen voor de Fiido M1 Pro, een Chinees exemplaar dat bijzonder positief uit de reviews op Youtube komt. Het ontwerp is schaamteloos gejat van de Mate X, een gelijksoortige fiets die bijna het driedubbele kost en ook gewoon in China/Taiwan wordt gemaakt. Ondanks enkele kleine kritieken op de goedkope remmen en het relatief kleine bereik (ongeveer 30 kilometer als je lamlendig zonder te trappen rijdt) krijgt de fiets toch steeds een positief advies dankzij de aantrekkelijke prijs, het robuuste chassis en de stoere uitstraling. De gretige 500 watt motor draagt ook bij aan een erg vlot vooruitkomende fiets, ondanks de dikke banden. En de manier van rijden is heerlijk: je fietst zolang je zin hebt, geeft een beetje gas bij als je moe wordt en als je de pijp helemaal aan Maarten wil geven ga je freewheelend de meute voorbij op volledig elektrische aandrijving. Je moet die oudjes op hun e-bike eens zien als je ze vlot voorbij rijdt zonder te trappen!

Ook is er veel lol voor de knutselaar zoals ik. Je kunt andere remmen monteren, de schokbrekers vervangen, een luxer zadel installeren of zelfs de hele aandrijflijn upgraden naar een opgefokte 1000 watt motor met dikkere accu. Hierbij heb je de keuze uit dure A-merken als Shimano of goedkoop spul van Ali-express of Geekbuying.com, dus elk budget kan spelen met het uiterlijk en de prestaties van deze vette fiets. Ik bestelde voor 15 Euro een felrode achterschokbreker waar de hele community op Facebook enthousiast over was, dus ik kan niet wachten om zelf te gaan sleutelen. Ik heb ook al een telefoonhouder en een spakenspanner besteld zodat ik op een luxe manier die mountainbikers op de hielen kan zitten en na afloop zelf mijn wielen in optimale conditie kan houden. En op mijn Selle Royal Drifter zadel gaat dit in volledig comfort.

Mijn eerste ervaringen met deze fatbike zijn fijn. Hetzelfde gevoel als vroeger met mijn crossfiets (wat tegenwoordig “BMX” heet omdat alles een moeilijke naam moet hebben) alleen dan comfortabeler omdat beide wielen van schokbrekers zijn voorzien en je niet eens meer hoeft te trappen. En met een zadel als een bankstel wordt het helemaal leuk. Het stuur is wel wat lager en helaas niet in hoogte verstelbaar, dus je rijdt ietwat voorovergebogen op de fiets. Niet echt leuk als je hele lange afstanden gaat fietsen, maar dat doe ik ook niet: ik rijd naar mijn werk (maximaal vijf kilometer) en zoek af en toe een zandpaadje op. Wellicht is dit nog een toekomstig project, want er is ook een hele grote keuze in aftermarket stuurtjes die breder en/of hoger zijn. Zeker voor het geld is dit een hele leuke fiets wanneer je je realiseert dat de meeste concurrenten met gelijksoortige reviews anderhalf tot soms wel drie keer zo duur zijn. Wel zie ik het laatste jaar een enorme opkomst van goedkope elektrische fietsen dus ik denk wel dat Fiido hier meer concurrentie gaat krijgen.

Tip: ik kocht mijn nieuwe fiets via Marktplaats. Hier vond ik enkele verkopers die deze fiets aanbieden. Je krijgt een kortingscode waarmee je vervolgens bij de bekende websites je fiets kunt bestellen met een korting van ongeveer 10%. Let wel op: je hebt de Fiido M1 Pro en de wat oudere Fiido M1. De laatste heeft een lichtere motor en accu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: