Retro computers

Ik was een jaar of tien toen ik in aanraking kwam met de prachtige wereld van bits en bytes. In eerste instantie nog in de vorm van een game console, de Atari VCS of in Europa ook wel de Atari 2600 genaamd. Ik kon uren Missile Command of Defender spelen, maar ging me na een tijdje toch afvragen hoe al die kleuren en bewegende figuurtjes op het scherm kwamen. Gelukkig verscheen er rond die tijd ook een computer die je zelf kon leren programmeren en ik kreeg een Commodore 64 van mijn ouders. Onderstaande computers heb ik in de afgelopen jaren verzameld in mijn gameroom.

Commodore 64 / The C64

In eerste instantie werd die ook alleen maar gebruikt om spelletjes te ruilen en te spelen met vriendjes, maar al snel vond ik het interessant om zelf programma’s te maken in Basic. Het was geweldig om te zien wat je de computer allemaal kon laten doen. Uiteraard kon die computer dus niet in mijn mancave ontbreken. Helaas heb ik mijn C64 destijds verkocht en moest ik dan ook op zoek naar een vervanger. Tijdens mijn zoektocht op internet liep ik tegen een leuk alternatief: “The C64”. Dit is een full size remake van de Commodore 64, alleen draait de machine nu op een emulator waardoor je moderne zaken als een USB stick kunt gebruiken om honderden spelletjes op te zetten. Dit is een stuk handiger dan het origineel, want met die ouwe C64 laadt je spelletjes op een onbetrouwbare en trage manier vanaf een cassettebandje of een flexibele floppy.

Commodore Amiga 500/500+

Hierna kwam er een Amiga 500, binnen Commodore de 16-bits opvolger van de 8-bits C64 (na de Amiga 1000 die eigenlijk redelijk onbruikbaar was vanwege weinig ram en rom op floppy). De 500 ontwikkelde zich als een ware krachtpatser op gebied van audio en video en de ingebouwde floppydisk maakte de computer erg geschikt voor spellen maar ook voor het maken van leuke software. Zo schreef ik er mijn eerste versie van Halls of Fame op: een programma om al je high scores bij te houden op diskette. Ik heb die diskette nog steeds bij mijn Amiga en ze werkt nog steeds, alhoewel ik tegenwoordig met Halls of Fame III werk op de iMac. Ten tijde van de 500 ontstond er een levendige ruilhandel in spellen op diskettes en groeide de verzameling sneller dan ik de spellen kon spelen. Helaas heb ik mijn oude Amiga 500 niet meer, dus heb ik na wat rond speuren een leuke deal op Marktplaats gevonden waar ik voor een paar tientjes een werkende 500 en 500+ mocht ophalen en er een niet werkende 500 bij kreeg. De 500 en 500+ zijn inmiddels omgebouwd met een Gotek systeem zodat ze software niet meer van floppies maar van een USB stick kunnen laden. De oude diskettes zijn namelijk niet alleen traag, maar zijn na 30 jaar veelal onleesbaar geworden.

Commodore Amiga 2000

De Amiga 2000 was een versie van de Amiga 500 in een grotere PC kast en met een los toetsenbord. Verder waren er meer mogelijkheden tot uitbreiding, maar de computer draaide op precies dezelfde Motorola 68000 processor (7Mhz) en hardware als de 500. Ik heb mijn oude 2000 nog steeds, maar helaas is er door het lange stilstaan de batterij gaan lekken waardoor er schade op het moederbord is ontstaan en de machine niet meer werkt. Misschien dat ik deze ooit nog eens kan (laten) redden.

Commodore Amiga 1200

Na de 2000 kocht ik een Amiga 1200, die was gebaseerd op de snellere Motorola 68EC020 processor op 14Mhz. Dit was echter al in de nadagen van Commodore en Amiga en deze machine heb ik eigenlijk niet veel meer gebruikt, waardoor ze eigenlijk nog in nieuwstaat is.

Apple iMac G3 Bondi Blue

De Bondi Blue G3 was de allereerste iMac van Apple en deze is ontwikkeld na de terugkeer van Steve Jobs bij Apple in 1997. Steve wilde na alle saaie grijze dozen een computer ontwikkelen die niet zou misstaan in de woning of op kantoor en met deze iMac is dat prachtig gelukt. Mijn exemplaar is zijn leven begonnen als een Frans of Belgisch exemplaar met een AZERTY toetsenbord en is blijkbaar vroeg in zijn leven ooit “van de vrachtwagen gevallen” zoals men dat zo mooi uitdrukt in de transportwereld. Hierna is de computer bij een Nederlander terecht gekomen die zich realiseerde dat het toetsenbord “verkeerd was” en het apparaat hierna ongebruikt op zolder zette omdat hij niet met een gejatte computer naar een winkel durfde. Na een jaar of 15 kwam het ding weer tevoorschijn en dreigde het bij het vuilnis te belanden omdat het inmiddels een zwaar verouderde computer was. Gelukkig kende ik de persoon en hij vroeg me of ik geen interesse had om het ding gratis op te halen, waarna er een “splinternieuwe” Bondi Blue in mijn bezit kwam. Ik heb de Q en W toetsen omgeruild met de A en Z toetsen, want dat kon gemakkelijk bij die oude keyboards, en na wat instellingen te hebben aangepast kon ik genieten van een QWERTY toetsenbord en een antieke versie van OS9. Met een hack heb ik nog even de machine op een vroege versie van OSX kunnen laten draaien, maar hierbij was het ding niet meer vooruit te branden en werkten een aantal belangrijke onderdelen niet meer. Nu zoemt hij weer vrolijk op Mac OS9.

Apple iMac G4 “Lamp”

De opvolger van de bijzondere iMac G3 was zo mogelijk nog specialer en werd vaak liefkozend “de lamp” genoemd vanwege zijn beeldscherm dat op een beweegbare standaard stond. De machine is verkocht tussen 2002 en 2004 en mijn exemplaar is jarenlang de homecomputer van mijn ouders geweest totdat Rabo Telebankieren niet meer op de oude software werkte en de machine het veld moest ruimen.

Apple iMac G5 wit

Na “de lamp” transformeerde de iMac zich naar een wat saaiere doch meer praktische vorm: alleen nog maar een beeldscherm op een standaard, althans zo leek het. Deze G5 was de allereerste iMac in de totale overstap van ons bedrijf van Windows naar Apple. Dat gebeurde ergens in 2005 en ja: we draaien nog steeds volledig op Apple.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: