Bartop arcadekast

Op 17 februari 2011 ben ik begonnen met het voorbereiden van de bouw van dit kastje. Het ontwerp van de kast was als “Weecade” te vinden op internet.

De joystick, buttons en trackball zijn op die dag besteld bij Gremlin Solutions in Engeland. In die periode was er in Nederland nog niet veel te krijgen of was het relatief duur. De keuze qua joystick is gevallen op een Mag-Stik Plus joystick die omgeschakeld kan worden van 8-weg naar 4-weg. In plaats van de tweede joystick komt er een trackball voor games als Missile Command en Centipede.
De panelen voor de houten kast (MDF) heb ik laten zagen door een houtbewerkingsbedrijf. Ik kon hier zelf aan de slag gaan, maar ik krijg het nooit zo netjes als wanneer het met CNC gestuurd materiaal wordt gezaagd.
Het controlepaneel voor de joysticks wordt gemaakt uit gezet aluminium wat ik uiteindelijk zwart zal laten poedercoaten (de gehele kast wordt namelijk zwart). Het scherm is een normale 19″ TFT van Acer in het 4:3 formaat voorzien van een extra plexiglasplaat die alleen het scherm nog toont. Het moederboard is van Asus en is voorzien van een 3Ghz E5700 processor van Intel en 1GB aan RAM. Op een 320GB harddisk staat Windows XP en alle emulatoren, waaronder Mame, JNES, WinUAE en Stella.

De voeding is een standaard PC voeding, waarvan ik 220volt heb afgetapt en waarop de voeding van de speakers en van de TFT monitor zijn aangesloten. Als ik de stekker in het stopcontact steek, krijgen deze dus ook automatisch stroom, zodat niet alles apart hoeft te worden ingeschakeld. De speakers en volumecontrols komen van een oude PC speakerset die ik nog had liggen. Dit is uit elkaar gesloopt, waarna het inwendige ervan is gebruikt en ik achterop de kast nu een volumeknop heb en een uitgang voor een koptelefoon, voor als je graag wil spelen zonder de omgeving te storen.

Op 18 maart was de bartop arcadekast zo ver dat hij eens lekker kon worden getest. De gehele kast is klaar, op de afdekplaat voor de speakers (bovenin) en de tweede set joysticks/knoppen na. Origineel wilde ik een joystick en een trackball, maar de grote kast waarin de trackball van biljartbalformaat zat, paste niet onder het aluminium controlepaneel. Toen maar besloten om er een 2 player kast van te maken.
De computer draait zoals gezegd op Windows XP en start op (en sluit af) door middel van de zwarte knop aan de zijkant. Het systeem start automatisch door naar Maximus Arcade, een zogenaamde frond end voor arcadekasten, waardoor het gehele systeem bestuurbaar is met joystick en knoppen. Keuze van systeem (Mame, Atari 2600, Nintendo, Sega, etc.) en keuze van spellen werkt allemaal met de joysticks. De gebruiker kan zonder speciale toetsencombinatie ook niet in Windows zelf terecht komen, maar blijft in Maximus Arcade.

Helaas kwam ik er te laat achter dat de beide flipperknoppen (zijkant) in de weg zitten van de knoppen en stick op het bovenpaneel. Ik heb de ingebouwde flipperknoppen dan ook onbruikbaar moeten maken, zodat het allemaal net past nu. Niet zo erg: ik flipper toch nooit op een computer, dat doe ik straks wel op een echte flipperkast of op de Cocktail cabinet.

16 april 2011: de bartop arcade is klaar!
Alles werkt nu: beide controls, software, de marquee sticker is geplaatst, de kast is af. Voor de marquee besloot ik om een aluminium kap te gebruiken in plaats van de doorzichtige en verlichte plaat, omdat ik daar bovenin mijn speakers heb ingebouwd en geen plaats meer had voor verlichting. Ziet er wel strak uit zo.

Update november 2020
Inmiddels bevalt deze “barcade” nog steeds prima. Ik heb wat kleine probleempjes gehad met Windows omdat de joysticks in feite aanslagen op het toetsenbord emuleren en bij wat al te fanatiek gamen denkt Windows dat er meerdere toetsen tegelijk worden aangeslagen en er iets mis is gegaan. Inmiddels heb ik wat instellingen veranderd (o.a. “stick key” detectie uitgezet) en komen die problemen niet meer voor.

Ik moet eigenlijk ook op beide Windows arcadekasten de batterij vervangen, want de computers starten nu steeds in het BIOS menu.

Ook gaat de Mag-Stik joystick eruit en komt er een goedkope vervanger voor terug. Ik heb voor 10 euro twee joysticks op AliExpress gekocht en ga eens testen hoe die bevallen. De Mag-Stik is veel te stug naar mijn zin en vaak registreert hij “rechts” niet of niet goed. Soms draaien mensen per ongeluk de joystick naar 4-weg, wat niet prettig is en eigenlijk toch nooit gebruikt wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: