Cocktail arcadetafel

Een arcadetafel? Jazeker! Dit cabinet heeft een horizontaal liggend beeldscherm en biedt ruimte aan twee spelers met rechtopstaand beeld (tegenover elkaar) of aan twee spelers met liggend beeld (naast elkaar). Het is zelfs mogelijk om sommige spellen met vier spelers te spelen.

Op 2 februari 2011 heb ik het bouwpakket van deze 4-persoon cocktail cabinet besteld bij NorthCoast Custom Arcades in de USA. Omdat de verzendkosten nogal hoog opliepen heb ik het bouwpakket via Holland Ranch Cars & Parts uit Amerika laten verschepen.

Op 25 maart 2011 arriveerde het bouwpakket middels container in Nederland. Inmiddels waren alle andere onderdelen (PC moederboard, joysticks en knoppen, glasplaat bovenop e.d. ook al besteld of binnen. Ook worden er hier en daar wat oude spullen gebruikt, zoals de speakers en het beeldscherm. Het moederboard is van Asus en is voorzien van een 3Ghz E5700 processor van Intel en 1GB aan RAM. Op een 320GB harddisk staat Windows XP en alle emulatoren, waaronder Mame, JNES, WinUAE en Stella.

Helaas begon het al slecht: na het uitpakken bleek het bovenblad gescheurd te zijn. Gelukkig alleen oppervlakkig, het materiaal van het blad zelf was nog stevig. Helaas was de scheur wel goed zichtbaar en zat deze aan de bovenkant van het blad, recht in het zicht dus… Toen maar besloten om het blad ondersteboven te gaan gebruiken, want terug naar Amerika sturen was geen optie. Wel mis ik dan de (op de foto zichtbare) uitfrezing voor de plexiglas plaat, maar daar ga ik zelf iets anders voor maken.

Hierboven zie je alle losse onderdelen van de kast, toch nog een aardig aantal. Ook zie je de drie controle panelen, wachtend op de joysticks en knoppen die nog onderweg zijn vanuit Engeland (Gremlin Solutions).

Het monteren van de kast heeft me wel wat gevloek opgeleverd omdat de handleiding erg summier was en dus niet duidelijk aangaf dat er twee verschillende soorten klemmen in de zak zaten, waardoor ik ze dus door elkaar ben gaan gebruiken en uiteindelijk veel van die klemmen weer moest gaan demonteren (en die krengen zitten muurvast!).

Na twee avonden knutselen was ik zo ver geraakt. De kast is eigenlijk zo ver klaar dat de electronische onderdelen erin kunnen. Ik ben nog steeds twijfelend over de monitor: een LCD of een echte beeldbuis? Ik weet het eigenlijk nog steeds niet.

Toch maar besloten om er een LCD in te hangen. De beeldbuis bleek te groot en te zwaar en door de ronding van het beeld was het zicht nogal raar als je op de kop van de tafel zat om een rechtopstaand spel te spelen als Pac Man of Space Invaders. De Acer 19″ TFT had echter ook een rare eigenschap: de kijkhoek van onderaf was slecht, het beeld verbleekte compleet. Ik heb de monitor dan ook ondersteboven ingebouwd en dankzij de GeForce schermdriver draait Windows nu op zijn kop!

Begin mei 2011 was de Cocktail cabinet zo ver klaar als te zien is op de foto. Nu alleen de software nog instellen en wat kleine puntjes afwerken.

De computer draait zoals gezegd op Windows XP en start op (en sluit af) door middel van de zwarte knop aan de zijkant. Het systeem start automatisch door naar Maximus Arcade, een zogenaamde frond end voor arcadekasten, waardoor het gehele systeem bestuurbaar is met joystick en knoppen. Keuze van systeem (Mame, Atari 2600, Nintendo, Sega, etc.) en keuze van spellen werkt allemaal met de joysticks. De gebruiker kan zonder speciale toetsencombinatie ook niet in Windows zelf terecht komen, maar blijft in Maximus Arcade.

Update januari 2013
Ik heb op één kop van de kast de joystick controls vervangen door een spinner. Er blijken weinig spellen te zijn die je tegenover elkaar kunt spelen en er zijn best een aantal spellen die met een spinner worden gespeeld. Nu kun je op één kop verticale joystick games spelen en op de andere kop verticale spinnergames.

Update november 2020
De kwaliteit van de T-molding blijkt niet top te zijn, de rode kleur is inmiddels aardig verschoten.

Ik moet eigenlijk ook op beide Windows arcadekasten de batterij vervangen, want de computers starten nu steeds in het BIOS menu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: