Mac Mini Apple Silicon M1: snelheidsmonster!

November 2020: eindelijk komt Apple weer eens met iets spectaculairs op de proppen! Na jarenlang te zijn blij gemaakt met nog duurdere iPhones, weer een halve millimeter plattere iPad en nog meer dooie mussen, worden alle in slaap gesukkelde Apple fanboys nu wakker geschud met de eerste generatie computers op basis van Apple Silicon.

De presentatie beloofde (niet) veel goeds. De nieuwe processor werd met veel poeha aangekondigd, maar de superlatieven werden niet gestaafd met concrete cijfers. “Sneller dan 90% van alle laptops” zegt niet veel en een grafiek zonder waarden is even zinvol als een fles zonnebrand in een nucleaire bunker. Omdat alle nieuwe producten er bovendien ook nog eens uitzagen als de vorige generatie Intel machines zagen we eigenlijk niet meer dan enkele Apple medewerkers die een orgasme kregen bij oude rommel…

De dagen na de presentatie begonnen er echter berichten binnen te druppelen van onafhankelijke (?) tests en daaruit bleek wel dat de nieuwe Apple M1 SoC (System On a Chip) niet zomaar een beetje sneller was dan zijn Intel tegenhanger: de oude systemen werden werkelijk van de tafel geblazen!

Normaal zijn nieuwe machines 20% sneller (wat dan uiteindelijk in de praktijk 10% blijkt te zijn) en gaat een accu van een nieuwe laptop 17 minuten langer mee dan zijn voorganger. Wat er echter nu tevoorschijn kwam in de tests was belachelijk. De nieuwe instaplaptop van Apple, de Macbook Air van nog geen duizend Euro, liet de allersnelste Apple (Intel) computer hard blazend in het stof achter. Tijdens de zwaarste benchmark tests waarbij de top Intel iMac’s en Macbook Pro’s hun ventilatoren op volle kracht lieten draaien en het stroomverbruik richting de 100watt liep, pruttelde de Macbook Air vrolijk en onhoorbaar zonder ventilator op een stroomverbruik onder de 10watt! Dat is 10x minder! En de prestaties waren beter en niet zo’n beetje ook…

Weken later werden deze onwaarschijnlijke cijfers bevestigd door de ene na de andere Youtube-hardware-tester-met-natte-broek. Zelfs de meest fanatieke Apple tegenstanders moesten grienend bekennen dat Apple nu het doek van een wel heel erg veelbelovende technologie heeft getrokken. En we moeten niet vergeten dat dit pas de eerste iteratie is van een nieuwe lijn computerprocessoren en Apple is rustig begonnen met vier high power en vier low power cores. Van de nieuwe geruchten rondom de jaarwisseling wordt menig computernerd overdadig opgewonden, want men “roddelt” al over 32 cores in de top-end machines. Zelfs als Apple de helft gaat gebruiken zal Intel voortaan zijn waren in kopieermachines en koffiezetapparaten kunnen gaan stoppen, want een computer met “Intel Inside” wil straks niemand meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: