iPhone verliest de gele trui

De toestellen van Apple zijn niet mals geprijsd, maar dit wordt gecompenseerd door voortreffelijk design en vooruitstrevende techniek. Dat kan ook niet anders als je de uitvinder bent van de smartphone zoals deze in 2007 werd geïntroduceerd en inmiddels door alle respectabele concurrenten bent nageaapt. Het technologische wonder dat Apple toen presenteerde werd gecomplementeerd door de geweldige software die Apple standaard bij het toestel leverde en die van de hele iPhone beleving een pareltje maakt. Natuurlijk ben ik als Apple fanboy bevooroordeeld, maar toch. Toen ik uiteindelijk in 2008 een iPhone in bezit kreeg was ik niet teleurgesteld.

iphone7-dual-16x9-640x360

Uiteraard verschenen er al snel andere telefoons waarbij de voorkant werd overstemd door een beeldscherm. De ene was nog walgelijker dan de ander en alle toestellen hadden één ding gemeen: een gebrek aan goede software. Hierdoor werd de gebruikservaring overstemd door hakerige, trage reacties op vingerbewegingen en waren deze alternatieven niet meer dan dure, onbruikbare gadgets waarmee je al snel compleet voor lul liep als iemand je trots hun iPhone liet zien. Veel concurrenten hielden het niet lang vol en serieuze bedrijven als Nokia, Palm en Blackberry gooiden de handdoek in de ring. Slechts één grote speler bleef in het zadel en nam de afgelopen vijf jaar zelfs het leeuwendeel van de markt over: Google. Hun Android software evolueerde van een door vrijwilligers in elkaar geflanst opensource pakket tot een serieuze en stabiele motor in menig smartphone en had, in tegenstelling tot Apple, een transparant en open systeem.

Het is nu bijna 10 jaar na de euforie van de introductie van de iPhone en ik heb eigenlijk een beetje het vertrouwen verloren in de smartphone tak van mijn geliefde bedrijf. Lang leidde Apple als eenzame koploper de wedstrijd met grote voorsprong. Er ontstond echter een snelle volggroep met Android als leider en geleidelijk aan werd de koploper ingehaald. Of dit kwam door het dralen van de kopman of extra inzet van de volgers kan ik niet beoordelen, maar ik ben er van overtuigd dat Apple wel wat steken heeft laten vallen de afgelopen tijd. Een dalende verkoop bewijst dat de gele trui inmiddels niet meer om de schouders van Apple hangt.

We worden inmiddels al weer maanden lekker gemaakt met beloftes over wat de nieuwe iPhone 7 zal gaan brengen. Het toestel wordt waterdicht zodat je je werk kunt bellen onder de douche. Er komt een home button die niet meer fysiek ingedrukt hoeft te worden en die concurrent Oneplus al maanden verkoopt. Waarschijnlijk is er ook een nieuwe Bluetooth standaard waarmee men voor de 21e keer het wiel uitvindt. En belangrijkste innovatie is het weglaten van de audio uitgang, zodat je de stekker van je Sennheiser of Dr. Dré koptelefoon voortaan kunt steken waar de zon niet schijnt. Jawel, weglaten is iets waar Apple in uitblinkt. Het bedrijf staat erom bekend dat men weigerde om uitbreidingspoorten aan hun eerste computers toe te voegen (alles was immers al perfect) en men liet ook als eerste fabrikant de floppydrive en de optische drive vervallen. Het zal duidelijk zijn dat niet iedereen dit al jubelend vernam.

Ooit kon Apple zich die arrogantie veroorloven. De hoogste prijs vragen voor computers zonder uitbreidingspoorten en floppydrives. Of voor telefoons zonder bestandsbeheer en geheugenslots. Gewoon doodleuk een ingeburgerde standaard overboord gooien zodat klanten weer lekker alles opnieuw moesten aanschaffen. Het oplaadsnoer van de iPod/iPhone is zo’n voorbeeld. Nu staan zelfs de Apple fanboy websites bol van kritiek over de afwezigheid van innovatie in de nieuwste iPhone 7. Het toestel ziet er exact hetzelfde uit als de 6S en sommige media melden zelfs dat Apple overweegt om de nieuwste telg maar 6SE te noemen omdat niemand verschil ziet tussen dit nieuwe ding en die ouwe rommel die al twee jaar op de markt is.

Komt het door de afwezigheid van een sterke drijvende oerkracht die Steve Jobs heette? De man die geen genoegen nam met 99,9% maar absoluut eiste dat iets 110% was? Of valt er gewoonweg niets meer te verbeteren aan de smartphone zoals wij deze kennen? Ik heb in ieder geval voor nu afscheid genomen van de iPhone en ga al weer bijna een maand met een Android toestel door het leven. Erg verfrissend moet ik zeggen. En ik heb ontdekt dat er toch nog nieuwe dingen zijn te verzinnen. Je toestel in een half uur tijd opladen voor een hele dag gebruik bijvoorbeeld. Of €399 betalen voor een telefoon met de snelste processor, met 64Gb geheugen en met een 5,5” HD scherm verpakt in een heerlijke aluminium behuizing die platter is dan de iPhone 6. Natuurlijk ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn, gezeik moet er blijven, maar ik ben positief verrast!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: