Full size arcadekast

Het plan was om na de bartop en de cocktail een full size cabinet te bouwen. Bij de vorige twee kasten had ik een wat ruimer budget aangehouden waardoor ik een nieuwe PC kon gebruiken, maar bij deze wilde ik proberen om met een zo klein mogelijk budget een full size kast te bouwen.

Het uitgangspunt was:

  • verticaal scherm
  • 1 joystick met 4 knoppen
  • Raspberry Pi 2 als basis
  • LCD scherm om kast zo ondiep mogelijk te maken

De kast heb ik zelf ontworpen en gebouwd van 18mm MDF. Onder het joystickpaneel voor en op de achterzijde zitten met magneten afklikbare panelen waardoor je gemakkelijk bij de onderdelen kunt. Voor het scherm is gekozen voor een gebruikte LCD die voor een paar tientjes op marktplaats was gescoord. De joystick en buttons had ik nog liggen van een ander arcadeproject. Audio is uitgevoerd met een paar gebruikte speakers en losse versterker uit een auto die ik nog had liggen (soms is het handig als je niks kunt weggooien). Ik had daarvoor wel een 12 volt voeding nodig. Voor deze doeleinden kun je ook prima een PC speakerset gebruiken, zoals ik in mijn bartop arcade gedaan had.

Als basis voor de software koos ik een relatief goedkope Raspberry Pi 2, waarvoor ik op internet een kant en klare Linux distributie met games vond. Er zijn diverse van dit soort kant en klare images te vinden die je zo op een SD card kunt zetten en waarmee je met relatief weinig configuratie aan de slag kunt met niet alleen arcade games, maar ook alle retro game consoles en hun games (Nintendo, Atari, Coleco, etc.). Een mooi voorbeeld is de RetroPie software waarmee je alles met je joystick kunt besturen. Om de joystick & knoppen aan te kunnen sluiten heb je de keuze uit een USB interface of een zelfgemaakte interface direct op de Raspberry’s connector. Ik koos voor het laatste (=goedkoopst) en gebruikte hiervoor een oude IDE stekker uit een PC, waarop ik de bedrading van de microswitches aan heb gesloten. Hierna is het wel noodzakelijk om je software te configureren zodat deze correct samenwerkt met je joystick en knoppen. Ook loop je regelmatig tegen dingen aan die niet perfect werken, meestal moet je per spelplatform nog wat zaken instellen (dus: arcade, Atari 2600, NES, Amiga, etc.). Dit vond ik wel een nadeel van deze opstelling: je hoort vaak “hé, dit werkt niet!”.

Tijdens het gebruik van deze opstelling ontdekte ik nog een groot nadeel van de Raspberry Pi als hardware in je arcademachine. De Pi2 is in feite een computer die opstart vanaf de SD kaart en deze ook gewoon als “harddisk” gebruikt. Het is dus eigenlijk ook de bedoeling dat je je Raspberry Pi steeds afsluit voordat je je machine uitzet, hetzelfde als met een Windows computer. Vaak vergeet je dat of zet iemand de machine uit die dat niet weet en uiteindelijk resulteerde dit in een corrupte SD kaart, waardoor de kast niet meer opstartte. Er rest je dan niets meer dan alles opnieuw installeren en configureren. Je kunt dit voorkomen door geen aan/uit knop in het zicht te plaatsen, maar een switch button te gebruiken die je Raspberry Pi het “shut down” commando geeft. Info hierover is op internet te vinden.

Uiteindelijk kwam ik uit op een totale kostenpost van €251,- (in 2015).

Update 2017: Jamma board.
Na twee keer de software opnieuw te hebben moeten installeren heb ik in 2017 besloten om de Raspberry Pi2 te vervangen door een 60 in 1 multigame board met Jamma aansluiting. Het voordeel van een dergelijk kant en klaar multiboard is precies dat: kant en klaar. Alles werkt gewoon gemakkelijk met de joystick en is ook veel meer hufterproof dan een opstelling met de Raspberry Pi of met Windows en Mame (een enkele keer willen die Windows machines nog wel eens een Windows popup naar voren smijten). Wel heb ik het idee dat deze boards minder goed werken met LCD schermen en hierdoor vaak de spellen iets vertraagd afspelen, wat hoorbaar is in het geluid. Muziek is soms ronduit vals en vervormd. Blijkbaar zou dit minder erg moeten zijn wanneer je een CRT monitor aansluit, dus dat wil ik nog eens testen.

Een tweede voordeel is de Jamma connector: dit is een grote stekker waarop alle switches van je controls (joystick(s) en knoppen) kunnen worden aangesloten. De Jamma stekker is een vastgelegde standaard, dus alles zit op een vaste plaats: Joystick 1 op, neer, knop 1, etc. Hierdoor kun je later simpelweg een ander gameboard inpluggen zonder dat je aanpassingen aan je joystickbedrading hoeft te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: