Hartinfarct…

Tja, daar lig je dan. Het ene moment nog lekker zomervakantie, bezig om een paar klimopplantjes een nieuwe toekomst in je tuin te schenken en een uurtje later voor het eerst in mijn 51 jarige leven in een ambulance. Voor het eerst te gast in een ziekenhuis. Och, dan ook maar meteen een goede reden om die gele bus te bellen. Dat was woensdag, rond een uur of vier in de middag.

Meteen na aankomst in het ziekenhuis heb ik drie stents gekregen in een kransslagader die compleet dicht zat. Het is vreemd om je na zo’n ingrijpende behandeling weer meteen helemaal als vanouds te voelen. Gelukkig, want dan kunnen we over een paar weken gewoon op vakantie, toch? Hmm, de dokter kijkt boos en schudt langzaam met zijn hoofd. Blijkbaar heb ik nog niet helemaal door wat er met me is gebeurd. Mijn hart is ongeveer 25% van zijn pompkracht verloren en ik word opgezadeld met een heel regiment aan bloedverdunners, cholesterolverlagers en maagbeschermers. Dagelijks medicijnen slikken is ook een nieuw concept voor me. Hopelijk sterkt het hart de komende maanden nog wat aan en komt er wat aan kracht terug, maar 100% wordt het niet meer. Met fysiotherapie en hartrevalidatie gaan we kijken wat ik allemaal wel weer kan.

Vier dagen na de hartaanval mocht ik weer naar huis. Tijdens de eerste week thuis merk ik wel dat ik niet de oude ben. Mijn eerste wandeling gaat goed van start maar strandt binnen honderd meter al in ademnood en dan niet de Linda, Roos en Jessica variant. Elke opwinding, agitatie of commotie resulteert die eerste dagen in druk op de borst en letterlijk een bonkend hart. Om de haverklap voel ik een hartritmestoornis, maar dat schijnt een normaal gevolg van de ingreep te zijn de eerste dagen. Gelukkig wordt dat alles de weken erna geleidelijk aan minder en bij de allereerste hartrevalidatie kan ik zelfs een klein stukje joggen. Na enkele weken kan ik ook onze oude wandelroute van 3,5 kilometer weer aan en het nieuwe eetpatroon scheelt inmiddels ook al vier kilo aan overtollig lichaamsgewicht. Steeds kleine overwinningen waarmee je je oude leven weer terug probeert te pakken!

En hebben jullie nog iets leuks gedaan tijdens je vakantie? šŸ˜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s